9 Eylül 2010 Perşembe

SICACIK SIĞACIK


 İzmir' in Seferihisar ilçesine bağlı sıcacık bir kıyı kasabası Sığacık. Doğal liman olması sebebiyle çok eski zamanlardan bu yana gemilerin sığınağı olmuş bu yüzden de bu adı almıştır. Kanuni Sultan Süleyman zamanından kalmış kalesi kasabanın ortasında hala dimdik ayakta gelen misafirlerini ağırlamakta. Balıkçı tekneleriyle iç içe geçmiş balık restaurantları her gün taze ve lezzetli deniz ürünleriyle insana adeta şölen yaşatıyor.

 
  Sığacığa gelir gelmez motorlu taşıtları unutun, çünkü zaten ihtiyacınız olmuyor. Kiralayacağınız  bisiklet size çok zevkli bir tur fırsatı verirken saflığını yitirmemiş halkla da kaynaşmanızı sağlıyor. Taş döşeli dar yollar, bahçeli yer evleri, kapı önlerinde  oturan teyzeler sizi çok eskiye; çocukluğunuzun huzuruna götürüyor. Tıpkı küçükken olduğu gibi bacaklarınızda derman kalmayana kadar bisiklet sürmek, ağaçlardan meyveler toplamak, ilk defa yiyormuşcasına bir zevkle onları yemek Sığacık' ta mümkün. Hatta çocukluğunuzun dondurmacısı Adnan amcayı ya da kapı önünde çekirdek çitleyen komşunuz Perihan teyzeyi karşınızda görür gibi olmanız da gayet doğal.

 

 
  Çok büyük oteller, tatil köyleri falan bulamazsınız Sığacık' ta ama birbirinden şirin pansiyonlar ya da butik oteller tüm ilgisi ile karşılar misafirlerini.
  Akşam olup da balık restaurantlarına uğradığınızda az önce dolmuş tezgahları görünce
'' Aynı anda kaç çeşit balık yiyebilirim acaba ? '' diye düşünmeye başlarsınız ve gece sonunda kendinize inanamazsınız. Barlar, diskolar yoktur Sığacık ' ta oturup kadehlerinizi kaldırır, saatlerce muhabbet edersiniz. İçiniz huzurla dolar, etrafınızda televizyondan tanıdık simalar görür, oranın müdavimi olduklarını öğrenir hayıflanırsınız; daha önce nasılda keşfedemedik diye. Çünkü keşfedilmemiştir Sığacık, yanı başında on iki  İon şehrinden biri olan Teos bile keşfedilmesine yetmemiştir. Yakın zamanlarda bir kaç dizi ve filme ev sahipliği yapmış olması şimdilerde nispeten adını duyurmaktadır.


 Sığacık'ın kıyıları, koyları hala tertemiz ve küçük teknelerle yapılan turlarla bu sularda serinlemeniz mümkün. Kıyıdan girmek istiyorum derseniz Akkum veya Ekmeksiz plajlarını da tercih edebilirsiniz. Zamandan habersiz, huzur dolu bir tatil yapmak, dinlenmek istiyorum diyorsanız :

  Sığacık Seferihisar' a 5 , İzmir' e 50 km. Otomobille ulaşım en rahat, ancak Balçova' dan belediye otobüslerinin seferleri de mevcut.

  NEREDE KALALIM ?

* Hotel Teospa - 
Sigacik Mah. Akkum Cad.139 Sk. No:51 Tel: (232) 745 75 75


* Club Marmara Teos - Sığacık Tel : (232) 745 74 67

* Çakırağa hotel - Sığacık Akkum caddesi
Tel: (232) 745 75 77

*
Teos Pansiyon Tel: (232) 745 74 63



Selinda Tekne Turları : http://www.deniztufan.com/



  NEREDE YİYELİM ?


  Sığacık Liman Restaurant  Tel: (232) 745 70 11


 Sığacık Sahil Restaurant  Tel: (232) 745 70 98














      

1 Eylül 2010 Çarşamba

Ala Göklü ALAÇATI


İzmir' in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı ; rüzgarıyla ünlü küçük ve sıcacık bir semt. Rüzgar değirmenleri, rüzgar sörfü ,rüzgar gülleri... Burada tamlayanı rüzgar olan tüm tamlamaları kurmak mümkün gibi.
 Kış aylarında sessiz, sakin bir kasabayken havaların ısınmasıyla hareketli, ışıl ışıl bir hal alıyor Alaçatı. Eski taş evlerin yanına görüntüyü bozmayacak şekilde yeni evler ekleniyor ancak yine de bazı sokaklarda bununla ilgili hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Alaçatı' nın en eski yapıları karşısında ya da yanında günümüz betonarme evleriyle karşılaşmanız böyle hissetmenize neden olabilir.
 

Burada konaklamak için büyük oteller bulamazsınız ancak en genci yüz yaşında olan şirin taş evler, butik otel olarak sizleri ağırlayacaktır. Oda- kahvaltı şeklinde hizmet veren otellerde özel bir ilgi ile ağırlanıyorsunuz. Özellikle kuş sesleri ile uyandığınız huzurlu bir sabah , istediğiniz saatte sizin için hazırlanmış mükellef kahvaltı (ev yapımı reçeller, lezzetli hurma zeytinleri, köy yumurtaları...) keyfinize keyif katacak. 
 

Alaçatı 'nın merkezi denize üç kilometre uzaklıkta. Kuzeyinde kumsalıyla ünlü ILICA , güneyinde ise rüzgar sörfü klüplerinin olduğu Alaçatı Limanı bulunmakta. Yani denize ulaşmak için araca ihtiyacınız var.
 Bana sorarsanız Alaçatı ' nın dar taş yollarında sezonun daha sakin zamanlarında dolaşmak daha keyif verici. Tabi yine de seçim sizlerin...


Ulaşım:

İzmir- Alaçatı arası 70 km olmakla beraber otobandan kendi aracınızla ulaşım çok rahat. Otobüsle gitmek isterseniz İzmir garajı ve Üçkuyular garajından saat başı Çeşme otobüsleri var ve Alaçatı 'dan da geçiyorlar.

İstanbuldan kendi aracıyla gelenlerse Yenikapı-Bandırma feribotundan sonra Balıkesir , Manisa, İzmir rotasını izleyerek 3-4 saatte Alaçatı ' ya varacaklardır. Tabii bu güzergahları izlerken Manisa' da Manisa kebabının , Balıkesir' deyse höşmerim tatlısının tadına bakmanızı tavsiye ederim.
Otobüsle gitmek istiyorum derseniz otobüs firmalarının Alaçatı ' ya direk seferleri var.

Alaçatı-Çeşme 7 km
Alaçatı- Ildır 15 km
Alaçatı- Efes 155 km


Nerede Yiyelim?
Dilerseniz çeşit çeşit otlar , dilerseniz taze taze balıklar hepsi Alaçatı 'da yenmek için sizleri bekliyorlar.

AGRİLİA RESTAURANT
Adres
Kemalpaşa Cad. No:75 Alaçatı - İZMİR
Telefon
Tel: 0232 716 85 94



KALAMATA RESTAURANT

Adres
Kemalpaşa Cad. No:6 Alaçatı - İZMİR
Telefon
Tel: 0232 716 65 51



MARİA' NIN BAHÇESİ


Adres
Kemalpaşa Caddesi Alaçatı - İZMİR
Telefon
Tel: 0232 716 05 75



Ayrıca  ''FURUN '' pastanesinin çikolatalı- vişneli pastasını , meyveli cuplarını ve balkabaklı kurabiyelerini muhakkak deneyin tatları damağınızda kalacak eminim.


NEREDE KALALIM ?

Alaçat Kırevi : www.alacat.com.tr

Tash Mahal Otel : 
www.tashmahalotel.com

Taş Otel : 
www.tasotel.com

Manastır Alaçatı Otel: www.manastiralacati.com.tr

Sava Boutique Otel : 
www.savabutikotel.com

Alaçatı Sun Otel : www.alacatisun.com
                           
                               
                             



                                                                   
Fotoğraflar: Esra Erköse

Şirin Şirin ŞİRİNCE



İzmir 'in Selçuk ilçesine bağlı, eski bir Rum köyü olan Şirince ,Türkiye- Yunanistan nüfus mübadelesi sonucunda yeni sahipleriyle buluşmuş adı gibi şipşirin bir yer. Köye isterseniz kendi arabanızla, isterseniz de İzmir garajından Selçuk otobüsleriyle gidebilirsiniz.(Selçuk' tan da Şirince dolmuşlarına binmeniz gerekiyor) Daha köye girer girmez köy halkı sizi samimiyet ve güler yüzle karşılıyor. Onların güleryüzü ve yardımseverliğiyle daha bir huzur doluyorsunuz.
 

Köydeki konakların hepsi hala mimari yapısını koruyor, bir kısmıysa pansiyon ve otel olarak işletiliyor. Bunun yanında köyde tarihi bir klise (Aslında iki ama biri kendi kaderine terk edilmiş) bir de şarap fabrikası var.Ayrıca hemen hemen tüm evlerde şarap yapılıyor, ev yapımı şarapların tadına doyum olmuyor. Köy halkının iddiası ise suyu çıkan her meyveden şarap elde edebilmek nitekim yanlış bir iddia da değil hani.
Elma, şeftali,muz, ahududu, böğürtlen, kavun , yaban mersini, çilek, nar... ve aklınıza daha ne gelirse tüm meyvelerin şarabını bulmak mümkün. Meyveli şaraplar yanında birde güzel sıcak şarapları var ki  tadına bakmaya değer. Hele ki serin bir kış akşamı sevgilinizle tarihi konaklardan birinde kalmaya karar vermiş ve şömine karşısına geçmişseniz elmalı-tarçınlı sıcak şarapsız bir gece olmaz Şirince' de. Yok ben satın almak istemiyorum, amacım sadece tadına bakmak diyorsanız o da mümkün, zaten önünden geçtiğiniz her dükkan tüm şarapların tadına bakmanız için ikramda bulunacaklardır. Ama tatlarına baktığınızda eminim ki almamak gibi bir ihtimaliniz kalmayacak.
 

Eğer alışveriş yapmak isterseniz köy meydanı ve civarında köylü teyzelerin kurduğu tezgahlardan ev yapımı reçeller, dağ çilekleri, baharatlar,patikler, eldivenler, oyalı yazmalar, göz nuru dantel işleri ve küçükken annelerimizin oynamamız için yaptığı gazoz kapağından kafası olan şalvarlı, yün saçlı köylü kızı oyuncak bebekleri satın alabilirsiniz. Bunlardan başka dolaplarınızı süsleyecek  çeşit çeşit şirince manzaralı buzdolabı süsleri ben gibi her gittiği yerden dolabında sergilemek üzere bir hatıra götürmek isteyenler için ideal.
              

Köyün yokuş yollarında dolaşırken biraz yorulup , acıktığınızı hissettiğiniz vakit mandalina ağaçları arasında yemek molası vermek tüm yorgunluğunuzu alacak. Öğle yemeği için güveçte kuru fasülye ( yanında ev ekmeği ve ev turşusu ile beraber geliyor )  ya da kömür ateşinde patlıcanlı gözlemeyi ısrarla öneriyorum. Akşam içinse çöp şiş, tatar kebabı , saç kavurma ya da şirince köfte benim seçtiklerim. Yok etli değil de şöyle Ege' de olduğumuzu anlayabileceğimiz birşeyler yiyelim derseniz  yumurtalı pazı otu kavurması ,yumurtalı ebegümeci , şevket-i bostan ve yumurtalı (ya da etli ) arapsaçından birini tercih edebilirsiniz. Tatlı olarak ev baklavası veya  fırında sütlaç  son olarak da sakızlı Türk kahvesi güzel bir kapanış olabilir.
 Köyü gezip dolaştıktan, eşe dosta biraz da eve götürmek üzere şarap aldıktan sonra dilerseniz Efes Harabeleri , Meryem Ana, Selçuk 'a da uğrayabilirsiniz. (Şirince- Selçuk arası 7 km )


Nasıl gidelim?

İstanbul'dan
En rahat ulaşım tabii uçak. İzair, Atlasjet veya Onurair'de bazen 70-80 liraya bilet bulunuyor. Havaalanından Şirince net 67 kilometre, 50 dakikada rahat rahat ulaşılıyor. Temmuz-Ağustos hariç havaalanında günlüğü 50-60 liraya kiralık oto bulmak mümkün.

Mutlaka arabayla gelecekseniz Yenikapı'dan Bandırma'ya sabah 7.30 feribotunu yakalayın.Bandırma-Şirince arası tam 365 kilometre. Trafik polisi durdurmazsa dörtbuçuk saat. Saat 14.30-15.00 gibi ulaşırsınız.
Bodrum'dan
Aydın-İzmir otoyoluna girerseniz Selçuk'un 10 km KUZEYİNE çıkıyorsunuz. Selçuk'a sanki İzmir'den gelir gibi kuzeyden giriyorsunuz. Bodrum-Şirince mesafesi 195 kilometre. Vaktiniz varsa Bafa Gölü'nün öte yakasındaki Kapıkırı köyü sahilinde bir yemek yeyin ya da çay için. Rüya gibi bir yer. Milas'tan Söke'ye doğru 25-30 km sonra Çamiçi (Bafa) köyünden sapılıyor.


Otobüsle


En iyisi İzmir'de inip Selçuk  otobüslerine aktarma yapmak. Aydın'dan da Selçuk'a minibüs var. Selçuk-Şirince minibüsleri sabah 7.30 veya 8.00'den başlayarak gün batımına kadar yarım saatte bir kalkıyor.


Nerede yiyelim?
 Artemis Restaurant & Şarapevi

 Can Restaurant

 Köy Restaurant


 Şirince Ünal Restaurant



Nerede  kalalım?

GÜLLÜ KONAK OTELCİLİK
Adres: Şirince Köyü No: 44 Selçuk - İzmir / Türkiye
Tel: 0232 898 31 31
Fax: 0232 898 32 57

E-posta :
info@gullukonak.com


NİŞANYAN EVLERİ

TEL:(232) 898 3208




KIRKINCA KONAKLARI

Adres :
Şirince Köyü - Selçuk - İzmir / Türkiye
Tel :
+90 232 898 31 33
898 32 16- 898 30 69
E-posta :
info@kirkinca.com





 

afet-i devran-gezi. Design By: afet-i devran

fencing